Новини

У кожній дитині є сонце - тільки дозвольте йому світити!

#ДИСТАНЦІЙНИЙТИМБІЛДИНГ

Міжнародний день обіймів традиційно відзначають 21 січня.День обіймів - незвичне і добре свято, присвячене обіймам. Точна історія появи цього свята невідома, але відзначати його завжди приємно і корисно.Учні та вчителі Шевченківського НВК вітають всіх з днем обіймів і бажають завжди і без будь-якого приводу обіймати своїх рідних, коханих і близьких людей. Нехай кожні обійми будуть сповнені щирими емоціями і світлими почуттями, щоб кожен такий момент дарував щастя. З Днем обіймів! Психологиня та психотерапевтка Ольга Голубицька розповіла, для чого корисні обійми, як вони впливають на здоров'я і скільки разів на день потрібно робити це:Обійми фізично корисні для людини, тому що, коли людина обіймає одна іншу, виробляється такий гормон окситоцин, який допомагає відчувати близькість між людьми. Тому, наприклад, друзі люблять обіймати одне одного, мати чи батько дитину обіймає, кохані обіймаються.Експерт додала, що обійми - це узагалі "стародавній механізм", аби відчути приналежність до когось чи до чогось.Ти знаходишся в інтимній, особистісній зоні людини. Якщо вона в цей момент дозволяє себе обійняти, то ти її особистісні кордони розділяєш. Крім того, обійми заспокоюють людей та дають відчуття любові. Водночас, потрібно враховувати той факт, що людина може узагалі не любити чи не хотіти обійматися в певний момент, - тоді людину не варто до цього силувати.Психологиня радить:Якщо люди хочуть обійматися, запитувати... Коли зустрічаєш людину, можна розкрити обійми, і вона, якщо захоче, вона тобі їх на зустріч розкриє і тоді у вас "match" - ви обидва хочете сьогодні обійматися. Буває, що в людини щось, наприклад, болить або не в настрої - тоді обійми можуть бути некорисними. Тому що буде дратівливість і можна викликати зворотню реакцію обіймамиВона також розповіла, що якщо дітей рекомендується обіймати хоча б чотири рази на день, то дорослим радять обніматися чотири-вісім разів на день.Інколи буває, що пари навіть живуть разом, але не доторкаються одне до одного, не обіймають... Інколи у сварці кохану людину краще просто обійняти, якщо ви відчуваєте, що це доречно. Інколи це може бути замість тисячі слів - просто мовчки підійти і обійняти людину.

Ранкові онлайн-зустрічі у межах проєкту "Завжди поруч"

https://drive.google.com/file/d/1ewoZ80FaquIOWNginxMtcsNcbBrr0gnH/view?usp=drive_web&authuser=0 
https://drive.google.com/file/d/1MQnA5iwoALeIWOLjdoFryIR6ngPEVVuP/view?usp=drive_web&authuser=0

Проєкт "Завжди поруч"

У Шевченківському НВК започатковано проєкт "Завжди поруч". Мета якого - надати психологічну підтримку педагогам як умови збереження психічного здоров'я здобувачів освіти.

 Тиждень психології 2022


22 квітня - День порозуміння

Девіз дня "Світ неможливо утримати силою. Його можна досягти лише порозумінням" 


Пропоную казочку "Порозумілися"

Було це одного літнього дня. Жала молода селянка жито край дороги. От їде пан. Захотів він покепкувати з дівчини і, не привітавшись, запитує: - Що це за дєрєвня? - Що це за дерева? Оце дуб, ото граб, а там береза. А тобі чого треба? - Та я тебе не це питаю. - А що? - Я хочу знати, що це за село? - А-а-а, що то зацвіло? А то Никодимова гречка та Горпинині соняшники по бараболі. - Я ж тебе не це питаю. - А що? - Скажи мені, кого ви в селі слухаєте? - О-о-о! Та у нас в селі є один хлопець. Ото як вийде він у свято на вулицю, та як стане на сопілці грати, то і старі, і малі, і молоді - все село його слухає. - Та я ж тебе не це питаю. Скажи мені, хто у вас в селі найстарший? - А знаєте, є у нас в селі баба Терпелиха, то їй уже від Трійці дев'яносто дев'ятий рік пішов. Ото вона у нашому селі найстарша. Нічого іншого не залишалося панові, як їхати далі, так нічого і не дізнавшись. Хотів пан над дівчиною покепкувати, та сталося так, що покепкували над ним.

Для успішного встановлення контактів із людьми треба:

  • Якомога швидше знайти спільні інтереси;
  • По-дружньому ставитися до співрозмовника (усміхатися, уважно слухати);
  •  Не виявляти до співрозмовника зверхності;
  • Щиро цікавитися співрозмовником, тим, що він говорить;
  • Враховувати поведінку та термінологію людини, з якою говорите;
  •  Нападами та лайкою людей не переконаєте;
  • Для того, щоб переконати когось, треба знайти необхідні аргументи, правильно їх упорядкувати і сформулювати;
  • Намагайтеся діяти незалежно від свого настрою.

Правила успішного спілкування для учнів https://youtu.be/YXzFriRGWiM

21 квітня - День гарного настрою

Девіз дня "Багато доброго можна зробити, якщо у тебе гарний настрій" (Юрій Нікулін)

12 порад, як підняти собі настрій

Поговоріть із кимось. Якщо вам тяжко на душі, зателефонуйте коханій людині або другові. Люди, які щиро вас люблять, зроблять усе, щоби вас підбадьорити. Ви ж згодні на те саме заради них.

Рухайтеся. Очистіть розум та перезавантажте свої думки за допомогою фізичного навантаження. Походіть, потанцюйте чи побігайте. Це вивільнить ендорфіни та майже одразу додасть вам енергії. Якщо ви сидите в офісі, хоча б попіднімайте руки та витягніть ноги

Вийдіть надвір. Дослідження довели, що люди, які багато часу проводять надворі, мають значно менше симптомів депресії та тривоги, ніж ті, хто цілий день сидить у приміщенні. Кілька хвилин на сонечку підвищать рівень вітаміну Д.

Дихайте. Приділіть хвилинку тому, щоби розслабитися та глибоко подихати. Кілька таких дихальних пауз на день виведуть із вашого тіла до 70% токсинів, покращать травлення та наситять кров киснем.

Уникайте "негативних" людей. Ніщо так не впливає на ставлення до життя, як негативні люди, якщо такі вас оточують. Вони можуть бути поряд у реальному житті або в онлайні. Позбуватися такого спілкування - це не егоїзм, а турбота про себе, від цього ви станете щасливіші.

Виконайте важливу справу. Викресливши зі свого списку щось важливе, до чого ніяк не доходили руки, ви відчуєте задоволення та підйом настрою.

З'їжте смачненького. Імовірно, у вас кепський настрій, бо ви голодні. З'їжте корисний снек, заждіть, поки він засвоїться та продовжуйте займатися своїми справами. Є шанс, що настрій зміниться на краще.

Попийте води. Зневоднення може бути причиною поганого настрою, головного болю та відчуття втоми.

Допоможіть іншим. Можливо, не лише вас зараз кепсько. Напишіть другові гарного листа чи повідомлення в Facebook або Twitter, вигадайте веселий статус. Зробити щось добре - це швидкий спосіб змусити й себе всміхнутися.

Змініть оточення. Кольори дуже сильно впливають на настрій. Червоний та жовтий, наприклад, додають енергії. Придбайте кімнатну рослину, вона зробить повітря коло вас чистішим. Поможе й трохи прибрати. Це наведе лад і в душі.

Зверніться до творчості. Пишіть, малюйте, слухайте музику, дивіться смішні шоу та переглядайте оптимістичні постери. Створіть собі спеціальний плейліст для поганого настрою та тримайте під рукою блокнот, де можна малювати карикатури. Якщо вже й це не допоможе - задайте в Google "смішні котики".

Зробіть крок назад. Напишіть список із трьох речей, за які ви вдячні в своєму житті, а ще поміркуйте про те, що могло бути гірше. Дозвольте собі змінювати речі, якими ви не задоволені, зокрема власний настрій.

Вправа "Якого кольору ваш настрій?"

Оберіть колір, який зараз вам подобається найбільше.

Усі кольори тесту діляться на три групи.

  1. Кольори позитивних емоцій. До них відносяться червоний, помаранчевий, жовтий.
  2. Кольори тиші та спокою. Синій, зелений, фіолетовий.
  3. Кольори відстороненості. Білий, сірий, чорний.

Тепер докладніше поговоримо про ваш настрій та про те, як ці кольори можуть допомогти вам в інтер'єрі.

Червоний

Червоний говорить про те, що ви повні сил, енергії та рішучості, готові до роботи й підкорення вершин. Тримайте свій запал! Надмірна активність призведе до швидкої втоми.

Якщо у вас «червоний» настрій, в інтер'єрі вам краще використовувати спокійніші кольори з 2-ї і 3-ї групи. Справа в тому, що при тривалому перебуванні у червоному приміщенні можна відчути втому, дратівливість. Тому палітра червоного застосовується для тих місць, де люди проводять небагато часу.

Помаранчевий

У вас розкішний настрій! Ви сповнені оптимізму, налаштовані діяти та заряджаєте своїм позитивом оточуючих людей. Хороший привід зайнятися цікавою справою. Можливо, варто подумати про новий дизайн будинку?

До речі, помаранчевий там буде доречним. Він дарує відчуття благополуччя та спокою, бадьорить та спонукає до дії, робить людей відкритими. Цей колір допоможе вам надовго зберегти гарний настрій.

Жовтий колір

Обрали жовтий? Ви відкриті для нових знань. Час записатися на курси або підібрати цікаву літературу.

Можна сміливо використовувати жовтий в інтер'єрі. Він відмінно впливає на роботу головного мозку, покращує пам'ять, сприяє розвитку творчих починань. Незважаючи на свою активність, колір не втомлює. Навпаки - постійно підживлює.

Зелений

Ті, хто обрав зелений колір, переоцінюють своє життя та погляди. Зовні це ніяк не помітно, але всередині відбувається справжня революція. Можливо, ви на порозі важливих змін. Головне - не гарячкувати.

А допоможе - зелений в інтер'єрі. Він заспокоює, знімає напругу, допомагає забути тривогу, створює хорошу атмосферу в домі, мотивує на розвиток, поліпшення якості життя.

Синій

Синій говорить про те, що ви досягли внутрішньої гармонії. Усе стоїть на своїх колах, життя комфортне та успішне.

В оточенні синій допомагає мислити позитивно та вільно, знімає відчуття напруження, злості. У синьому приміщенні людина краще думає, відволікається від метушні.

Фіолетовий

Якщо вам до вподоби фіолетовий, значить, творчі починання вимагають своєї реалізації. Займіться тим, що вам найбільше до смаку та отримуйте радість від своїх шедеврів.

У інтер'єрах фіолетовий також допомагає реалізувати таланти, надихає на нові справи, сприяє плідній праці. А ще - підсилює інтуїцію.

Білий

Якщо ви обрали цей колір, значить, вам набрид нинішній стан, ви хочете змін. Можливо, це настрій одного дня, а може, пора дійсно щось поміняти у житті.

В інтер'єрі білий утримує настрій людини у стані ідеального балансу - спокій та впевненість, спрага діяльності та відсутність страхів, хороша працездатність.

Чорний

Вам потрібно трохи самотності та спокою. Занадто багато сталося подій, від яких тепер потрібно відпочити.

А можна оточити себе чорним в інтер'єрі? Так. Він холодний, не виражає жодної енергії, практично не впливає на емоційний стан людини, тим самим допомагає відпочити. Як і білий, служить стабілізатором інших кольорів.

Сірий

Щось турбує і хвилює вас. Напруга особистих емоцій, перевантаження на роботі, підготовка до чогось важливого. Вам просто потрібно знайти спокій та стабільність, щоб все налагодилось.

Сірий інтер'єр допоможе заспокоїтися. У таких приміщеннях люди думають логічно, неупереджено та холодно. Добре використовувати колір у робочих місцях - нічого зайвого.

Сила кольору перевірена і ще нашими пращурами. Можете не сумніватися: правильно підібрані кольори доповнять або виправлять настрій, дійсно будуть працювати на вас, покращуючи душевний стан та надихаючи на нове.

20 квітня - День Добра

Девіз дня "Хай доброти у світі більшає"

Доброта заради доброти

Начебто нічого складного. Тоді чому навколо так мало проявів доброти? Милосердя, доброзичливість, добросердечність, великодушність... На жаль, у сучасному суспільстві ці слова приховують бажання отримати якусь вигоду. Бо людство не є добрим апріорі. Найбільших успіхів людська цивілізація досягла не так у творенні чогось, як у винайденні знарядь для вбивства інших - індивідуальних чи масових.

Дуже часто, на жаль, ми є добрими заради чогось. Роблячи добро, вважаємо, що воно нам має повернутися. Ніби робимо «галочку» у списку добрих справ, додаємо «пунктик» до карми. А роблячи добро комусь, сподіваємося на прихильність цієї людини до нас у майбутньому - я ж такий добрий до неї (нього), я ж так допомагаю.

Такі дії, хоч і є добрими, з самою добротою мають мало спільного. Бо доброта має існувати не заради чогось, а заради себе самої, примножувати сама себе.

Є така категорія явищ, які філософи називають безосновними (без основи). До них, наприклад, належить совість. Те саме і з добротою, співчуттям, людяністю. Вона або є в нас, або ні.

Психологічна хвилинка https://fb.watch/cx-3gbzeqt/


        19 квітня - День підтримки

 Девіз дня "З підтримкою можна пережити погані миті життя"
 

ЩО ВИ БАЧИТЕ НА ЦЬОМУ МАЛЮНКУ НАЙПЕРШИМ? ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТЕСТ, ЯКИЙ ВИЗНАЧИТЬ ТИП МИСЛЕННЯ.

Сьогодні психологічні тести - не просто розвага, це спосіб дізнатися більше про людину. Подивіться на малюнок та скажіть, що ви насамперед побачили. Не треба пильно роздивлятися чи аналізувати. Так що ж це? Голова лева Якщо ви бачите на малюнку голову лева, це означає, що ви маєте схильність аналізувати та обдумувати. Ваші сильні сторони: уважність, посидючість та ретельність. Ці якості допоможуть вам досягти хороших результатів в науковій області. Але вам слід більше прислухатися до оточуючих, тому що впертість може гальмувати ваш розвиток та не давати рухатись у правильному напрямку. Також зміна напрямку чи вихід з зони комфорту може вас дратувати чи збивати з пантелику, але сприймайте зміни позитивно, дізнавайтеся про них більше та спокійніше дивіться у майбутнє. Мавпа на дереві Ви дуже творчі, маєте багато цікавих та креативних ідей. Ви стільки можете втілити у реальність, головне, організуйте свій час, аби не витрачати його дарма. Ви можете вирішити будь-яку проблему завдяки вашій уяві та нестандартному мисленню. Для когось це може бути безвихідна ситуація, а для вас новий цікавий виклик. Та не дуже закривайтеся у собі, більше звертайте увагу на близьких. І наостанок, вам дуже легко заводити нових друзів, тому що ви можете знайти підхід до будь-кого.

Флешмоб "Своє серце віддамо захисникам"

З 25 листопада по 10 грудня в Шевченківському НВК було проведено акцію «16 днів проти насильства».

Основними завданнями акції є:

- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім'ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;

- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства;

- проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім'ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства;

- формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства. Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати: 25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством.

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями.

5 грудня - Міжнародний день волонтера.

6 грудня - Вшанування пам'яті студенток, розстріляних у Монреалі.

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією.

10 грудня - Міжнародний день прав людини.

Протягом акції практичним психологом було проведено ряд заходів мета яких - профілактика та обізнаність.

  • Година спілкування «Жінка - берегиня роду»(5-8 класи);
  • Конкурс малюнків «Жінка - берегиня роду» (5-7 класи);
  • Заняття «Мої почуття. Мій ідеальний казковий герой на якого я хочу бути схожий»(1-2 класи);
  • Година спілкування «Доброта врятує світ» (3-4 клас);
  • Заняття з елементами тренінгу «СНІД - загроза для майбутнього» (8,9,11 класи);
  • Година спілкування «Обери життя без ВІЛ»(5-7 клас);
  • Акція «Червона стрічка»;
  • Виготовлення буклетів «Любові - ТАК! Насильству - НІ!»;
  • Тест-опитувальник «Насильство»;
  • Година спілкування «Рабство та торгівля людьми»(9,11 клас);
  • Заняття «Права знай - обов¢язки виконуй» (5-6 клас);
  • Гра «Права людини» (2-4 класи);
  • Заняття «Ми різні, але рівні»(8-9 класи).

Протягом всієї акції було проведено акцію «Моя рука ніколи не вдарить».

У Шевченківському НВК з 16 по 20 листопада був проведений тиждень

толерантності.

Протягом тижня учні закріпили знання про толерантність; вчилися поважати

себе та інших людей; вчилися встановлювати стосунки на доброзичливій

основі:

 Тренінгове заняття «Толерантність: Вчимося розуміти і поважати

інших»;

 Заняття «Як стати толерантною людиною»;

 Заняття «Толерантне спілкування»;

 Година спілкування «Як мій настрій впливає на дружбу»;

 Заняття «Чуйне серце - справжній скарб»;

 Заняття «Толерантність»;

 Тренінг «Толерантність, що це?»;

 Тренінгове заняття «У дружбі наша сила»;

 Тест «Наскільки ви толерантні?»;

 Колективне малювання «Толерантність - це...».

З 25.11 по 10.12 в Шевченківському НВК проходила акція "16 днів проти насильства". Під час акції були проведені години спілкування, заняття, флешмоби, акції, виставки малюнків. Головною метою акції був розвиток загальних умінь та навичок, які дають людині змогу розв*язувати проблеми у складних соціальних умовах, умінь спілкуватися, приймати зважені...

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у Шевченківському НВК психологічною службою та членами учнівського самоврядування було проведено такі заходи:

Відповідно до плану роботи Психологічної служби відділу освіти молоді та спорту Березівської сільської ради з метою привернення уваги учасників освітнього процесу до ролі і значущості психічного здоров¢я, способів його зміцнення та подолання стигми щодо його розладів в Шевченківському НВК. До Всесвітнього дня психічного здоров¢я були проведені такі...

Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати